Βασιλική Λαλαγιάννη

Βαθμίδα: Καθηγήτρια
Γνωστικό Αντικείμενο: Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμός
eMail @ UoP: vlalag@uop.gr
Γραφείο: Κτίριο Β΄ - 2ος Όροφος - Γραφείο 2
Τηλέφωνο (Εσωτερικό): 27410 40056 Εσωτ.(5456)
Επιτροπές: Internal Quality Assurance, Study Guide and Annual Report
Πλήρες Βιογραφικό: Βιογραφικό

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Βασιλική Λαλαγιάννη σπούδασε γαλλική γλώσσα και φιλολογία στο ΑΠΘ, και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία. Πραγματοποίησε τις διδακτορικές της σπουδές στο Université de Metz (mention: très honnorable) και παρακολούθησε μεταδιδακτορικό κύκλο σπουδών στο Paris 8-Saint Denis, στο Τμήμα Γυναικείων Σπουδών με καθηγήτρια την Hélène Cixous. Δίδαξε, από το 1997 και μετά,  σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Δίδαξε επίσης είτε ως προσκεκλημένη καθηγήτρια είτε στο πλαίσιο του Erasmus, μαθήματα στο χώρο της Συγκριτικής Γραμματολογίας, του Πολιτισμού, της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, και της φεμινιστικής κριτικής στα πανεπιστήμια: Paris IV-Sorbonne, ΙΝΑLCO, Université d’Ankara και Katholieke Hogeschool Limbourg.

Υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης για το 1999, και της Κυβέρνησης του Καναδά με την υποτροφία Faculty Enrichment Award του International Council for Canadian Studies (2001). Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIEF (Conseil International d’Etudes Francophones, 2004-2007) και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στο εξωτερικό. Eχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας (2004-2008).

Μετέχει ως ερευνήτρια στο «Centre des Sciences des Littératures de langue française- Observatoire des écritures françaises et francophones contemporaines» (Université Paris-Ouest-Nanterre-La Défense) και στο «Εstudio de Literaturas Transnacionales Europeas» (ELITE-Université Autonome de Madrid). Συνεργάζεται με προγράμματα και άλλες επιστημονικές δραστηριότητες με το «Centre de Recherche sur les Littératures et les Oralités du Monde» (CERLOM-INALCO, Παρίσι). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών σε διεθνή περιοδικά. Εχει προσκληθεί ως guest editor σε διεθνή peer reviewed Journals (Neohelicon, Dalhousie French Studies,  Αgora. Revue d’études litteraires, etc ).

Ερευνητικά προγράμματα (επιλογή): Επιστημονικώς υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Μετανάστευση και διασπορά. Η πολιτισμική παρουσία των αλλοδαπών γυναικών στην Ελλάδα» (ΚΕΘΙ-Γενική Γραμματεία Ισότητας, 2009-2010). Κύρια ερευνήτρια στα ερευνητικά προγράμματα: «Voces migratorias. Espacios literarios transnacionales en Europa» του Universidad Autonoma de Madrid (Ministerio de Ciencia e Innovación, 2010-2013) και «Edad, Género y Derechos : propuesta de análisis multidisciplinar para la sociedad del siglo XXI», Universidad Autonoma de Madrid, (Catedrática de la UAM, 2013-2015).

Eχει  επιμεληθεί συλλογικά βιβλία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και δημοσιεύσει μονογραφίες, μελέτες και άρθρα σε διεθνή περιοδικά για τους πολιτισμούς της Βαλκανικής και της Μεσογείου, τη γυναικεία γραφή, τη μεταναστευτική λογοτεχνία και την ταξιδιωτική λογοτεχνία: French Forum, Neohelicon, Dalhousie French Studies, Women in French, Francofonia, Agora. Revue d’études littéraires, Francophonie, κ.ά.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: λογοτεχνία και ιδεολογία, λογοτεχνίες της μετανάστευσης και της εξορίας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, γυναικεία γραφή, ταξιδιωτική γραφή, πολιτισμοί της Μεσογείου και της Βαλκανικής.

Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΠΕΔΙΣ «Mediterranean Studies»

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις