Image

 

Jean Monnet Policy Debate, Erasmus+ "AfriquEurope: The European Union and Africa in a multi crises world

Συντονιστής φορέας: ΠΕΔιΣ - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής.
 

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συμμετέχει ως συντονιστής φορέας στο έργο Jean Monnet Policy Debate (πρόγραμμα Erasmus +) με τίτλο «AfriquEurope: The European Union and Africa in a multi crises world»

Στο έργο συμμετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς από 33 χώρες (άμεσα 24 και 9 ως συνεργαζόμενοι φορείς, αναλυτικά 27 από την Aφρική, 5 από την Ευρώπη και 1 από την Κίνα).

Ιστοσελίδα Προγράμματος [☍]

Image
Πρόγραμμα Έρευνας και Διδασκαλίας Jean Monnet Module: Democracy at Risk: EU Politics in the 21st Century (DEAR), Erasmus+ (JMO-2022-HEI-TCH-RSCH)

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ευστάθιος Τ. Φακιολάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΠΕΔιΣ

Κύρια Ερευνήτρια: Δρ Αναστασία Μαρινοπούλου, Μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ

Το Πρόγραμμα Jean Monnet Module DEAR, που έχει τριετή χρονική διάρκεια (2022-2025), επιδιώκει να συμβάλλει στη δημοκρατική συμμετοχή της δημόσιας σφαίρας στην ΕΕ και να καταστήσει τις δημοκρατικές αξίες στην ΕΕ περισσότερο ορατές σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Ο Καθηγητής Νικήτας-Σπύρος Κουτσούκης(ƚ) συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση και την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Image

Το Πρόγραμμα:

– παρέχει γνώση, δεξιότητες και εξειδικευμένη εκπαίδευση για το πώς μεταλλάσσεται η δημοκρατική συνθήκη στην ΕΕ και
– αποσκοπεί στην εφαρμογή των αξιών της δημοκρατίας, της συμμετοχικότητας και της αντιπροσώπευσης μέσω της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία.

Οι ωφελούμενοι συμμετέχουν σε τρεις εκπαιδευτικές δράσεις:

α. σεμινάρια με φυσική παρουσία,
β. εξ αποστάσεως διδασκαλία και
γ. θερινό σχολείο.

Στις τρεις εκπαιδευτικές δράσεις οι ωφελούμενοι και οι ωφελούμενες:

– συμμετέχουν στο διάλογο για το τι συνιστά την ιδιότητα του πολίτη, τους κινδύνους έναντι της δημοκρατίας και την υπερεθνική πολιτική,
– εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για την ευρωπαϊκή πολιτική του 21ου αιώνα και
– αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για το πώς αποτυπώνονται τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα για τη δημοκρατία στο διαδίκτυο.

Ιστοσελίδα Προγράμματος [☍] 

Εγγραφές [☍]

Κέντρο Αριστείας Jean Monnet “Visualising, Analysing and Learning about EU Studies” (2020-2023)

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Αντώνης Κλάψης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Επιστημονικός Υπεύθυνος έως 2022: Νικήτας-Σπύρος Κουτσούκης(┼), Καθηγητής

Tο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διεκδίκησε επιτυχώς ένα νέο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet / Center of Excellence (JMCoE) με τίτλο “Visualising, Analysing and Learning about EU Studies – Visu.A.L.EU.” συνεχίζοντας έτσι τη διακεκριμένη πορεία του Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου στο πεδίο των Ευρωπαϊκών Σπουδών και δη στο πλαίσιο των δράσεων Erasmus+ / Jean Monnet. Η πρόταση έλαβε 90/100 με εγκωμιαστική κριτική και είναι το μόνο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet από την Ελλάδα που επελέγη για χρηματοδότηση στο 2020.

Image

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet Visu.A.L.EU. αναπτύσσει τη δραστηριότητά του με έδρα τη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Ακαδημαϊκό Συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νικήτα-Σπύρο Κουτσούκη. Στην προετοιμασία της πρότασης και τη λειτουργία του κέντρου συμμετέχουν οι κ.κ. Αθανάσιος Κατσής και Δημήτριος Βενιέρης από το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής και οι κ.κ. Σωκράτης Κονιόρδος, Παντελής Σκλιας, Πύρρος Παπαδημητρίου, Ευστάθιος Φακιολάς, Αντώνιος Κλάψης, Σήφης Πλυμάκης και Μαρίτα Γαλάνη από το τμήμα ΠΕΔιΣ.

Το Κέντρο Αριστείας Jean MonnetVisu.A.L.EU. έχει το φιλόδοξο στόχο να χαρτογραφήσει και να εκπαιδεύσει ποικιλοτρόπως και κυρίως με σύγχρονα μέσα και τεχνολογίες στις Ευρωπαϊκές Σπουδές μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα δράσεων και συνεργειών για την τριετία 2020-2023 ενισχύοντας περαιτέρω την αναγνώριση των Τμημάτων αλλά και της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών όπως και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο χώρο των Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet για την Διακυβέρνηση 

Αποτελεί μία δράση ακαδημαϊκής έρευνας και διδασκαλίας τριετούς διάρκειας (2016-2019). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Programme – “Jean Monnet Modules, Chairs and Centres of Excellence” (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency/EACEA). Έχει ως στόχο τη δημιουργία εστιών αριστείας για τη διάχυση της γνώσης και των δεξιοτήτων σχετικά με ζητήματα της ΕΕ και στο πεδίο των Ευρωπαϊκών Σπουδών εν γένει. Περιλαμβάνει δράσεις διδασκαλίας και έρευνας από υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό με διαφορετική ερευνητική ειδίκευση, οι οποίες απευθύνονται τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στο ευρύτερο κοινό. Αποσκοπεί, ακόμη, στη διεθνή ακαδημαϊκή συνεργασία, καθώς και στην συνέργεια με φορείς λήψης αποφάσεων και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.  Η πρόταση προετοιμάστηκε από μέλη ΔΕΠ των τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και Οικονομικών Επιστημών. Η συντονιστική επιτροπή του JMCE αποτελείται από τους καθηγητές κκ. Π. Λιαργκόβα, Α. Χουλιάρα, Μ. Παπάζογλου, Ν. Τζιφάκη, Σ. Πετρόπουλο και Ν. Αποστολόπουλο. Το JCME συνεχίζει την επιτυχία των δύο εδρών Jean Monnet (2012-2015), κάτοχοι των οποίων ήταν οι καθηγητές κκ. Π. Λιαργκόβας και Α. Χουλιάρας.

Ιστοσελίδα Προγράμματος [☍]

Έδρα Jean Monnet: Σχέσεις Ε.Ε. με το Λιγότερο Αναπτυγμένο Κόσμο
Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet: Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής.

H Έδρα Jean Monnet είναι ένα διεπιστημονικό διδακτικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Πρόγραμμα της Έδρας αφορά διδασκαλία και έρευνα πάνω στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες αλλά και χώρες σε διαδικασία μεταπολεμικής ανασυγκρότησης στην Αφρική, την Ανατολική Ασία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει διδασκαλία δύο προπτυχιακών μαθημάτων και τριών μεταπτυχιακών σεμιναρίων, την έρευνα, την οργάνωση διεθνών συνεδρίων, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Ιστοσελίδα Προγράμματος [☍]

Έδρα Jean Monnet στην Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Δυτικά Βαλκάνια
Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet: Νικόλαος Τζιφάκης, Καθηγητής.

H Έδρα Jean Monnet είναι ένα διεπιστημονικό διδακτικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Πρόγραμμα της Έδρας στην Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Δυτικά Βαλκάνια λειτουργεί στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ιστοσελίδα Προγράμματος [☍]

Image
Ενότητα Jean Monnet “European-focused Policy Analytics – EuroPolA”
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Νικήτας-Σπύρος Κουτσούκης(┼), Καθηγητής.

Η Ενότητα Jean Monnet (JMM) “EuroPolA” αφορά σε πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση στην ανάλυση δεδομένων για δημόσιες πολιτικές, με έμφαση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού πλαισίου στην ανάλυση δεδομένων δημοσίων πολιτικών που συνδυάζει (α) ανάλυση περιεχομένου δημοσίων πολιτικών, (β) τεχνικές ανάλυσης δεδομένων και (γ) δεξιότητες λογισμικού για την ανάκτηση και ανάλυση των δεδομένων. Η EuroPolA εστιάζει στους εξής τομείς πολιτικής:

  •  «Εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ»
  •  «Περιφερειακή ανάπτυξη της ΕΕ»
Χρηματοδότηση: Erasmus+ Jean Monnet Modules (575013-EPP-1-2016-1-EL-EPPJMO-MODULE)  Ενότητα
Ερευνητικό Πρόγραμμα JEAN MONNET MODULE (2020-2023) EAC AO2-2019 -JMO. «Το ευρωπαϊκό πνεύμα μέσα από την κουλτούρα και την φιλοσοφία: Προς μία ανοικτή Ευρώπη»
Επιστημονικά Υπεύθυνη: Βασιλική Λαλαγιάννη, Καθηγήτρια.

Τo πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Εισαγωγή ενός μαθήματος επιλογής με τίτλο : «EURopen. Για μία Ανοικτή Ευρώπη: πολιτισμοί, φιλοσοφία και ιστορία» (εαρινό εξάμηνο, διδάσκεται για 3 έτη)

Διδάσκοντες :  Α. Kλάψης, Β. Λαλαγιάννη και Δ. Ροζάκης, μέλη ΔΕΠ του ΠΕΔΙΣ

  • Ένα Θερινό Σχολείο με τίτλο «Το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη». Διδάσκοντες/ουσες: προσκεκλημένοι καθηγητές και καθηγήτριες από ελληνικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια
  • Άλλες δράσεις (σειρά διαλέξεων, website, peer review articles, Βest Practices, etc)

Στόχος του  project  είναι η εξοικείωση των φοιτητών/τριών, του σώματος των εκπαιδευτικών,  της νεολαίας της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών   με την γένεση μιας κοινής ευρωπαϊκής πνευματικής φυσιογνωμίας ως προϊόν της μείξης διαφορετικών πολιτισμικών και πολιτικών παραδόσεων που γεννούν ανθρωπιστικές αξίες οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν την συγκατοίκηση διαφορετικών πολιτισμικά κοινωνικών ομάδων  και να προάγουν τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του ατόμου.

Περίοδος Υλοποίησης: 2020-2023

“Europeanisation meets democracy from below: The Western Balkans on the search for new European and democratic Momentum (WB2EU)”, Jean Monnet Network, Erasmus +
Συντονιστής Δικτύου: Österreichische Gesellschaft für Europapolitik (Αυστρία).
Επιστημονικός Υπεύθυνος στο ΠΕΔιΣ και κύριος ερευνητής: Νικόλαος Τζιφάκης, Καθηγητής.
Νέος Ερευνητής: Αναστάσης Βάλβης.

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο Jean Monnet Network (πρόγραμμα Erasmus +) με τίτλο: Europeanisation meets democracy from below: The Western Balkans on the search for new European and democratic Momentum.

Image

Στο έργο συμμετέχουν 17 φορείς από 16 χώρες της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων. Στόχος του έργου είναι η προώθηση του εξευρωπαϊσμού των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου, της προώθησης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, της ενίσχυσης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και εν γένει της ενίσχυσης της ενταξιακής προοπτικής των χωρών της περιοχής. Το έργο υλοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο στασιμότητας όπως έχει ήδη διαφανεί από το 2019 και τη γαλλική άρνηση για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.  Επιδίωξη του έργου, επίσης, είναι η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στο υπό σύσταση δίκτυο και τους θεσμούς της Ε.Ε. καθώς και η ενεργοποίηση νέων ερευνητών που θα εστιάσουν στη μελέτη της περιοχής στο μέλλον.

Περίοδος Υλοποίησης: 29/10/2020-28/10/2023

EU Middle East Network In Action (EUMENIA): Το Δίκτυο Ευρωπαϊκή Ένωση-Μέση Ανατολή σε Δράση
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Νικόλαος Τζιφάκης, Καθηγητής.

Το EUMENIA είναι ένα Jean Monnet Δίκτυο και αποτελείται από επτά ακόμη πανεπιστημιακά ιδρύματα: Tο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Ελλάδα, το Istituto Affari Internazionali στην Ιταλία, το Πανεπιστήμιο Roskilde στη Δανία, το Πανεπιστήμιο BirZeit στην Παλεστίνη, το Πανεπιστήμιο Yasar στην Τουρκία, το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού στο Λίβανο και το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας στην Ιορδανία.

Η λογική αυτής της διαθεματικής συνεργασίας είναι να ενθαρρύνει την ανταλλαγή καλών ακαδημαϊκών πρακτικών, να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη χάραξη πολιτικής και τον ακαδημαϊκό κόσμο και να δημιουργήσει μία διακρατική, θεματική ερευνητική ομάδα.

Ιστοσελίδα Προγράμματος[ ☍]

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Image
Jean Monnet Network “Africa, the Mediterranean and Europe in the era of global integration” (AMENET)

Συντονιστής φορέας: Universidad Autonoma de Madrid 

Επιστημονικός Υπεύθυνος στο ΠΕΔΙΣ: Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής.
 

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο Jean Monnet Network (πρόγραμμα Erasmus +) με τίτλο Αfrica, the Mediterranean and Europe in the era of global integration.

Στο έργο συμμετέχουν 14 πανεπιστήμια από 11 χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Ιστοσελίδα Προγράμματος [☍]

Jean Monnet Network “The European Union, Africa and China in the Global Age”
Συντονιστής φορέας: University of Bradford 
Επιστημονικός Υπεύθυνος στο ΠΕΔΙΣ: Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής.
 

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο Jean Monnet Network (πρόγραμμα Erasmus +) με τίτλο The European Union, Africa and China in the Global Age.

Στο έργο Συμμετέχουν οκτώ πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Ευρώπη, την Αφρική και την Κίνα.

Ιστοσελίδα Προγράμματος [☍]

Ενημερωμένο: Ιουλίου