
Ερευνητικό Πρόγραμμα “MAGENDA” – Ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στην ακαδημαϊκή κοινότητα
Κύριος Συντονιστής: Πανεπιστήμιο Pokhara, Νεπάλ
Περίοδος Υλοποίησης: 1 Νοεμβρίου 2024 – 31 Οκτωβρίου 2027
Χρηματοδότηση: Erasmus+
Στόχος του MAGENDA είναι να υποστηρίξει τα Ασιατικά ΑΕΙ στην εισαγωγή και εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την ισότητα των φύλων σε θεσμικό επίπεδο. Αυτό απαιτεί τη μεταφορά «τεχνογνωσίας» για την καθιέρωση και την εφαρμογή των πολιτικών ισότητας μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που στοχεύει, πρώτον, στο προσωπικό των ΑΕΙ με τη συμμετοχή του σε εκπαιδεύσεις για την ανάπτυξη ικανοτήτων και, δεύτερον, στους φοιτητές των ΑΕΙ με τη διερεύνηση του ενδιαφέροντός τους να ηγηθούν δράσεων ευαισθητοποίησης.
Επιπλέον, το έργο φιλοδοξεί να οικοδομήσει συνέργειες με την κοινωνία των πολιτών και τους ενδιαφερόμενους φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και να προκύψει συστημική αλλαγή. Το έργο MAGENDA θα υλοποιηθεί σε δύο λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας, συγκεκριμένα στο Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, με τη συμμετοχή έξι ασιατικών πανεπιστημίων, δύο πανεπιστημίων και δύο ερευνητικών οργανισμών από την ΕΕ.
Εταίροι
- POKHARA UNIVERSITY Νεπάλ (Συντονιστής έργου)
- KATHMANDU UNIVERSITY NON PROFIT MAKING COMPANY, Νεπάλ
- FAR-WESTERN UNIVERSITY, Νεπάλ
- BANGLADESH AGRICULTURAL UNIVERSITY, Μπανγκλαντές
- BANGLADESH OPEN UNIVERSITY, Μπανγκλαντές
- SHER-E-BANGLA AGRICULTURAL UNIVERSITY, Μπανγκλαντές
- VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL, Βέλγιο
- READLAB BRUSSELS BV, Βέλγιο
- UNIVERSITY OF THE PELOPONNESE, Ελλάδα
- KMOP - KOMVOS EKPAIDEFSIS KAI KAINOTOMIAS ASTIKI MI KERDOSKOPIKI ETAIREIA, Ελλάδα

Ερευνητικό Πρόγραμμα “GEO-POWER-EU – Ενδυναμώνοντας μια Γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ανατολική Γειτονία και τα Δυτικά Βαλκάνια”
Κύριος Συντονιστής: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Εταίροι: Σύμπραξη 14 εταίρων από 12 χώρες.
Περίοδος Υλοποίησης: 1 Ιουνίου 2024 – 31 Μαΐου 2027

Το έργο GEO-POWER-EU με Συντονιστή το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που ξεκινά τον Ιούνιο 2024, έχει ως στόχο να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ΕΕ για τη διαχείριση των απειλών ασφαλείας που προέρχονται από το επιδεινούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Γειτονιά της ΕΕ και στα Δυτικά Βαλκάνια. Η κύρια φιλοδοξία του έργου είναι να διατυπώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη στρατηγική της ΕΕ προς αυτές τις περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη σενάρια για την εξέλιξη των στρατηγικών φιλοδοξιών άλλων γεωπολιτικών δρώντων. Το έργο GEO-POWER-EU θα:
- προτείνει ιδέες για την προσαρμογή της πολιτικής της διεύρυνσης της ΕΕ και τη μεταρρύθμιση της πολιτικής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
- διερευνήσει την επιρροή άλλων γεωπολιτικών δρώντων και θα παρουσιάσει μια στρατηγική πρόβλεψη/σενάρια για την εξέλιξη του γεωπολιτικού ανταγωνισμού στις δύο περιοχές
- διερευνήσει την ανάπτυξη των ικανοτήτων της ΕΕ για την αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών
- προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για τις σχέσεις της με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Γειτονιάς.
Εταίροι
- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ελλάδα (Συντονιστής Έργου)
- Southeast European Research Center (SEERC), Ελλάδα
- European Neighbourhood Council (ENC), Βέλγιο
- University of Bologna, Ιταλία
- The Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW), Αυστρία
- University of Rijeka / Academy of Applied Arts of the University of Rijeka, Κροατία
- Institute for Democracy Societas Civilis, Βόρεια Μακεδονία
- University of Belgrade, Σερβία
- VE Insight, Αυστρία
- Democratization Policy Council (DPC), Γερμανία
- Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Μολδαβία
- Odesa Mechnikov National University, Ουκρανία
- Georgian Foundation for Strategic and International Studies (GFSIS), Γεωργία
- Utrikespolitiska Institutet, Σουηδία
Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ID 1011322692)

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Co-Producing Knowledge On Sustainable Growth through Service Learning» (COPAFEU), Project ID: 101128829 — COPAFEU- ERASMUS-EDU-2023-CBHE
Περίοδος Υλοποίησης: 1/3/2024-28/2/2027

Το COPAFEU είναι ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της μεθοδολογίας E-Service Learning (E-SL) μεταξύ ΑΕΙ και μη ακαδημαϊκών φορέων στην Αιθιοπία, τη Νιγηρία, την Τανζανία και τη Νότια Αφρική. Επιπλέον, το έργο στοχεύει να προωθήσει:
-
Διεπιστημονικά μαθήματα και διαδραστικές ενότητες που δημιουργήθηκαν στο COPAFEU.
-
Τρία MOOC και 15 διαδικτυακά μαθήματα χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες δεδομένων/υλικού ανοικτής πρόσβασης.
-
Ένα σύνολο προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών δύο πτυχίων / πιστοποιητικών / προγραμμάτων, τα οποία μπορούν να δοκιμαστούν πιλοτικά μετά την ολοκλήρωσή του.

Ερευνητικό Πρόγραμμα “AfriquEurope”, Project ID: 101127755 ERASMUS-JMO-2023-NETWORKS
(Jean Monnet Policy Debate)
Κύριος Συντονιστής: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Εταίροι: Σύμπραξη 24 εταίρων από 33 χώρες.
Περίοδος Υλοποίησης: 2024-2027

Το έργο AfriquEurope είναι το μεγαλύτερο - σε αριθμό εταίρων - διηπειρωτικό ερευνητικό δίκτυο μεταξύ ευρωπαϊκών και αφρικανικών πανεπιστημίων για τη διεξαγωγή έρευνας και ανταλλαγής γνώσεων στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, με σκοπό τη παραγωγή προτάσεων πολιτικής τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Αφρικανική Ένωση.
Το AfriquEurope επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την κατανόηση του πλήρους εύρους των σχέσεων ΕΕ-Αφρικής και επιδιώκει την προώθηση της περιφερειακής και ηπειρωτικής ολοκλήρωσης της Αφρικής.
Στόχος του δικτύου AfriquEurope είναι να υποστηρίξει την προσπάθεια της ΕΕ να αναπροσαρμόσει την εταιρική της σχέση με την Αφρική και παράλληλα να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο ηπείρων.
Το έργο περιλαμβάνει εταίρους από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 33 γαλλόφωνες, αγγλόφωνες και λουζόφωνες χώρες της Αφρικής με συντονιστή εταίρο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ερευνητικό Πρόγραμμα “Social Impact Manager (SIM)”, Erasmus+ (EDU-2022-PI-ALL-INNO)
Κύριος Συντονιστής: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Εταίροι: Σύμπραξη δεκατεσσάρων εταίρων από έξι χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Κροατία, Βέλγιο, Ιρλανδία.
Περίοδος Υλοποίησης: 2023-2026

Σκοπό του έργου SIM αποτελεί η σταδιακή μεταβολή των στάσεων και των αντιλήψεων της κοινωνίας ως προς την έννοια της κοινωνικής αξίας, δημιουργώντας συνθήκες που όλο και περισσότερο η επίκληση της κοινωνικής αξίας και του κοινωνικού αντικτύπου, θα αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση δράσεων, πρωτοβουλιών και επενδύσεων. Ο όρος κοινωνικός αντίκτυπος χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον όρο κοινωνικό αποτέλεσμα ή κοινωνική ωφέλεια. Στο πλαίσιο αυτό το έργο SIM επιδιώκει την καθιέρωση του ρόλου του Διαχειριστή Κοινωνικού Αντίκτυπου – Social Impact Manager, ως ένα νέο επάγγελμα που θα προσδιορίζει τις αξίες που δημιουργούνται από τη διάθεση κεφαλαίων, δημιουργώντας παράλληλα ένα αποτελεσματικότερο σύστημα κοινωνικού ελέγχου. Η εκ των προτέρων εκτίμηση της κοινωνικής απόδοσης συμβάλλει α) σε μία ολιστική προσέγγιση της αξίας από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πλευρά, β) στην παροχή αξιόπιστης και ουσιαστικής πληροφόρησης μέσω αριθμητικών αποτελεσμάτων, για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών, γ) στη βελτίωση της αξιολογικής ικανότητας όλων όσων επηρεάζονται από την υλοποίηση έργων, δράσεων και επενδύσεων, δ) στη σταδιακή μεταβολή των στάσεων και αντιλήψεων ως προς το τι θεωρείται κοινωνικά επωφελές και ε) στη βελτίωση της αποδοτικότητας/αποτελεσματικότητας ως προς το κόστος και το χρόνο υλοποίησης.

Προηγούμενα Ερευνητικά και Χρηματοδοτικά Προγράμματα [☍]