Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο πλαίσιο της ενεργούς ερευνητικής του δραστηριότητας, έχει συγκροτήσει ένα συνεκτικό πλήθος ερευνητικών κέντρων και ομάδων ενισχύοντας έτσι το πολύπλευρο ερευνητικό του έργο.

Με το ΦΕΚ 1812 της 21/8/2015 συστήθηκαν τα Εργαστήρια:

Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ)

Υπεύθυνος: Παντελής Σκλιάς, Καθηγητής.
Image

Κύριος σκοπός του ΚεΔΕΠΟΔ είναι να αποτελέσει έναν επιστημονικό και έγκυρο φορέα διεξαγωγής πρωτογενούς έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης. Το αντικείμενο του ΚεΔΕΠΟΔ είναι η εφαρμογή και η προώθηση των πιο σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων στα πεδία της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης. Οι δραστηριότητες του ΚεΔΕΠΟΔ συνοψίζονται στην κάλυψη ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο τόσο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων και της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, όσο και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου γενικότερα, στην εκπόνηση έρευνας, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και κατάρτισης στα θέματα δραστηριότητάς του σε δημόσιους ή/και ιδιωτικούς φορείς.

Ιστοσελίδα ΚεΔΕΠΟΔ [☍]

Κέντρο Ανάλυσης Πολιτικής (ΚΑΠ)

Υπεύθυνος: Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής.

Κύριος σκοπός του Εργαστηρίου «Κέντρο Ανάλυσης Πολιτικής» είναι να αποτελέσει έναν επιστημονικό και έγκυρο φορέα παραγωγής πρωτογενούς έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης καθώς και να καλύψει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το αντικείμενο του εργαστηρίου θα είναι η έρευνα και η μελέτη στο γνωστικό αντικείμενο της «Ανάλυσης Πολιτικής» και ειδικότερα στο πεδίο του σχεδιασμού, της εφαρμογής και της αποτίμησης δημόσιων και ιδιωτικών πολιτικών σχετικά με ζητήματα που ανακύπτουν ή αφορούν διαφορετικά επίπεδα από το τοπικό και το περιφερειακό ως το ευρωπαϊκό και το διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για ένα έντονα διεπιστημονικό πεδίο ανάπτυξης δραστηριοτήτων το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών ερευνητικών και διδακτικών δράσεων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ιστοσελίδα ΚΑΠ [☍]

 

Με το ΦΕΚ 4039/Β’/17-09-2018 συστήθηκε το Εργαστήριο:

Κέντρο Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ)

Υπεύθυνη: Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.
Image

Κύριος σκοπός του Εργαστηρίου με την ονομασία «Κέντρο Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας» είναι να αποτελέσει έναν επιστημονικό και έγκυρο φορέα παραγωγής πρωτογενούς έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης καθώς και να καλύψει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το αντικείμενο του Εργαστηρίου είναι η έρευνα, μελέτη και εκπαίδευση στο γνωστικό αντικείμενο της «Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας» και της αλληλεπίδρασής τους και ειδικότερα η πρωτογενής ιστορική έρευνα, η αξιοποίηση αρχείων, η διεπιστημονική συνάφεια της ιστορίας με άλλα επιστημονικά πεδία και τέχνες (π.χ. πολιτική επιστήμη, κινηματογράφος), η μελέτη της ιστορίας και ιστοριογραφίας ως πολιτισμικής αξίας σε διαφορετικές εποχές και σε επίπεδο τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα διεπιστημονικό πεδίο ανάπτυξης δραστηριοτήτων, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών ερευνητικών και διδακτικών δράσεων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ιστοσελίδα ΚΕΔΙΣ[☍] Σελίδα facebook ΚΕΔΙΣ[☍]

 

Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών

Υπεύθυνος: Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής.
Image

Στο Τμήμα λειτουργεί το «Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών» (ΚΕΜΜΙΣ) ως ερευνητική ομάδα. Το ΚΕΜΜΙΣ απαρτίζεται από μια ομάδα νέων κυρίως επιστημόνων που από το 2008 έχουν επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στην επιστημονική ανάλυση των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής και του κόσμου του Ισλάμ. Η ομάδα αυτή έχει δημιουργήσει έναν δυναμικό δικτυακό τόπο που περιλαμβάνει την αγγλική έκδοση Middle East Bulletin με δεκάδες τεύχη στο ενεργητικό της και μεγάλο αριθμό αυτοτελών επίκαιρων αναλύσεων για τη Μέση Ανατολή και το Ισλάμ Επίσης σημαντική είναι η ανάπτυξη πολυμεσικών εφαρμογών όπως ο διαδραστικός χάρτης πηγών για τη Μέση Ανατολή και σειρά video και ηχητικών παρουσιάσεων. Παράλληλα, το Κέντρο εκπαιδεύει μέσω πρακτικής ασκήσεως φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεργάζεται με ερευνητές σε αντικείμενα σχετικά με τα πεδία μελέτης του ΚΕΜΜΙΣ και εκπονεί μελέτες και προτάσεις πολιτικής.

Ιστοσελίδα ΚΕΜΜΙΣ [☍]

 

Ενημερωμένο: Ιουλίου