Με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος οι Ερευνητικές Ομάδες που λειτουργούν είναι οι παρακάτω (αλφαβητικά):

Consortium Ελληνοκινεζικών και Σινοευρωπαϊκών Σχέσεων

Υπεύθυνος: Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής.
Image

To Consortium αποτελεί μια θεσμική συνεργασία (με την υπογραφή Μνημονίου) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (Υπουργείο Εξωτερικών), το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων με σκοπό την προώθηση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και της μελέτης των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

Ιστοσελίδα [☍]

Ελληνικό Δίκτυο Αφρικανικών Σπουδών - ΕΔΑΣ

Υπεύθυνος ΠΕΔιΣ: Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής.
Image

Το Ελληνικό Δίκτυο Αφρικανικών Σπουδών είναι μια κοινή πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αποσκοπεί στη διασύνδεση της ελληνόφωνης επιστημονικής κοινότητας που ειδικεύεται στην Αφρική. Ένας από τους κύριους στόχους του Δικτύου είναι η προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η προώθηση της έρευνας και η ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Συντονιστής Ομάδας: Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ελληνικό Δίκτυο Αφρικανικών Σπουδών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Αριστοτέλους 1 & Λ. Αθηνών, 201 32, Κόρινθος. email: hellenicafricanstudies@uop.gr

Ιστοσελίδα [☍]

Ελληνικό Δίκτυο για τη Μελέτη του Τρίτου Τομέα

Υπεύθυνος ΠΕΔιΣ: Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής.

Δημιουργήθηκε από το ΠΕΔΙΣ και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ερευνητική Ομάδα «Mελέτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»

Υπεύθυνος: Νικόλαος Τζιφάκης, Καθηγητής.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Ανάλυσης Πολιτικής συστήθηκε Ερευνητική Ομάδα Μελέτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης/«Southeast European Research Unit(SEER-Unit)» Σκοπός της ερευνητικής ομάδας είναι η μελέτη των σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικό-οικονομικών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση των χρονιζόντων προβλημάτων ασφάλειας που ταλανίζουν την περιοχή και στην πορεία ένταξης όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Η SEER-Unit αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π., μεταδιδάκτορες ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων με συναφή και συγγενικά επιστημονικά ενδιαφέροντα με το γνωστικό πεδίο δράσης της. Η ερευνητική ομάδα συνεισφέρει στην κατάρτιση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και υποψήφιων διδακτόρων στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στο γνωστικό πεδίο των «σπουδών περιοχής» (area studies) με έμφαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα ερευνητικά αποτελέσματα της SEER-Unit θα παρουσιάζονται σε ένα ετήσιο workshop και σε δημοσιευμένες ερευνητικές μελέτες.

Ερευνητική Ομάδα «Παρακολούθησης Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων»

Υπεύθυνος: Σωτήρης Πετρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής.

Η ερευνητική ομάδα εστιάζει στην παρακολούθηση των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών και πως αυτές μεταφράζονται σε συγκεκριμένες προγράμματα και προκηρύξεις. Στόχος της ομάδας είναι (α) η συλλογή και μελέτη κύριων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε επίπεδο προγραμματικής περιόδου καθώς και των βασικών ευρωπαϊκών κειμένων στα οποία στηρίζονται τα προγράμματα αυτά, (β) η χαρτογράφηση και εξοικείωση με συγκεκριμένα, θεματικά, προγράμματα όπως το Erasmus+, το AMIF, το CERV, κα, (γ) η παρακολούθηση και ανάλυση προκηρύξεων σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και (δ) η πιλοτική συγγραφή προτάσεων για σχετικές προκηρύξεις.

Ερευνητική Ομάδα «Πολιτική Ηγεσία»

Υπεύθυνος: Εμμανουήλ  Παπάζογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής.

Σκοπός της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάδειξη της έννοιας της Ηγεσίας ως ενός διακριτού ζητήματος μελέτης στο πεδίο της Πολιτικής Επιστήμης με ιδιαίτερη σημασία για την ανάλυση της λειτουργίας των πολιτικών συστημάτων και θεσμών (κυβερνήσεων, κομμάτων, κοινοβουλίων κλπ). Η ερευνητική ομάδα θα στηριχθεί σε ένα ισχυρό πλαίσιο θεωρίας, όπως προκύπτει από τη διεθνή βιβλιογραφία, και θα διερευνήσει την αναλυτική χρησιμότητα της πολιτικής ηγεσίας σε διαφορετικά πεδία μελέτης του πολιτικού φαινομένου.

Η ερευνητική ομάδα θα αναζητήσει την συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Τμήματος, καθώς και ερευνητικές ομάδες με αντίστοιχο αντικείμενο που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Στα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας περιλαμβάνεται η σειρά κειμένων ανάλυσης για την πολιτική ηγεσία με έμφαση στην αξιολόγηση των θεωρητικών και εμπειρικών στοιχείων τα οποία τεκμηριώνουν περιπτώσεις ηγεσίας.

Ιστοσελίδα [☍]

Ερευνητική Ομάδα «Πολιτική Τεχνολογία»

Υπεύθυνος: Νικήτας-Σπύρος Κουτσούκης(┼), Καθηγητής.

Η ομάδα Πολιτική Τεχνολογία είναι μία ερευνητική ομάδα, που δραστηριοποιείται στο ευρύτερο πεδίο της ανάλυσης πολιτικής [Policy Analysis]. Ο βασικός προσανατολισμός της ομάδας διεπιστημονικός. Η ομάδα «Πολιτική Τεχνολογία» επιδιώκει την καταγραφή, μελέτη και ανάπτυξη θεσμικών, μεθοδολογικών, και τεχνολογικών εργαλείων, για την ανάλυση, τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την αποδοτική εφαρμογή πολιτικών σε όλα τα επίπεδα και τομείς της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.

Η ερευνητική ομάδα Πολιτική Τεχνολογία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2009.

Ιστοσελίδα PoliTech [☍]

Ερευνητική Ομάδα «Στρατηγική Διακυβέρνηση»

Υπεύθυνος: Αντώνης Κλάψης, Αναπληρωτής Καθηγητής.
Image

Η Ερευνητική Ομάδα «Στρατηγική Διακυβέρνηση» (Strategic Governance Lab) έχει τους εξής στόχους:

  1. Διεξαγωγή εμπεριστατωμένης έρευνας για την ανάλυση και κατανόηση των σύγχρονων προκλήσεων, τάσεων και ευκαιριών διακυβέρνησης.

  2.  Ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών και λύσεων διακυβέρνησης που είναι εφαρμόσιμες σε διάφορα πεδία, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου, ιδιωτικού και μη κερδοσκοπικού τομέα.

  3. Προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη της ικανότητας ατόμων και οργανισμών στον τομέα της στρατηγικής διακυβέρνησης.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, αναπτύσσει συνεργασίες με φορείς χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενους φορείς για την έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή στρατηγικών διακυβέρνησης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο, επιδιώκει την πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών για τη συλλογική αντιμετώπιση θεμάτων διακυβέρνησης.

Ερευνητική Ομάδα «Φιλοσοφία, Kουλτούρα και Kοινωνικές Πρακτικές»

Υπεύθυνη: Βασιλική Λαλαγιάννη, Καθηγήτρια.
Image

Η ομάδα «Φιλοσοφία, κουλτούρα και κοινωνικές πρακτικές» δημιουργήθηκε από τους καθηγητές Β. Λαλαγιάννη και Δ. Ροζάκη, το 2016. Πρόκειται για μία διεπιστημονική  ομάδα, που δραστηριοποιείται στο ευρύτερο πεδίο της φιλοσοφίας, της κουλτούρας και των σχετικών κοινωνικών πρακτικών. Η Ομάδα επιδιώκει (α) την εκπόνηση και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων β) τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με επιστημονικές  δημοσιεύσεις και με τη συμμετοχή των μελών της σε ελληνικές και διεθνείς ημερίδες και συνέδρια. Στην Ομάδα μπορούν να μετέχουν και να συνεργάζονται: μέλη ΔΕΠ, επισκέπτες ερευνητές, μεταδιδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.

Ενημερωμένο: Νοεμβρίου