Πρόσκληση σε Κύκλο Αναγνώσεων

Από τη νέα χρονιά η Ερευνητική Ομάδα του ΠΕΔΙΣ «Φιλοσοφία, Κουλτούρα και Κοινωνικές Πρακτικές» εγκαινιάζει έναν Κύκλο Αναγνώσεων στον οποίο σας προσκαλεί να συμμετέχετε!

Ο σκοπός του Κύκλου Αναγνώσεων είναι να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες που έχουμε ανακαλύψει σε βιβλία πέραν της προβλεπόμενης για τα μαθήματα ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, τα οποία είναι μέρος της ευρύτερης καλλιέργειας που πρέπει να έχει ένας πολιτικός επιστήμονας ή διεθνολόγος αλλά δεν έχουμε τον χρόνο να αναλύσουμε και να συζητήσουμε από κοινού. Αυτά θα μπορούσε να είναι και λογοτεχνικά βιβλία, δοκίμια, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης – οτιδήποτε μας κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Αν λοιπόν κάποιος/α έχει διαβάσει ένα βιβλίο που τον ενθουσίασε και νιώθει ότι το θέμα του θα συγκινούσε ένα ευρύτερο κοινό, μπορεί να το παρουσιάσει και να δώσει ερεθίσματα για συζήτηση και ίσως και περαιτέρω αναγνώσεις.

Οι Αναγνώσεις αυτές θα γίνονται on line, στον σύνδεσμο webex:

https://upelop.webex.com/meet/pedisroom01

Ο Κύκλος Αναγνώσεων θα αρχίσει με τα ηθικά ζητήματα που τίθενται στις σχέσεις του ανθρώπινου είδους με τα αλλα ζωικά είδη. Στις 5 Ιανουαρίου (5-7 το απόγευμα) ο Κώστας Αλεξίου, φοιτητής 5ου εξαμηνου,  θα εγκαινιάσει τον Κύκλο Αναγνώσεων με θέμα:

«Θεωρίες της υπεράσπισης των ζώων: από την ευημερία στα δικαιώματα».

Μετά την εξεταστική του Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει παρουσίαση η βασισμένη στο βιβλίο του Oswald Spengler Η παρακμή της Δύσης από τον  Θοδωρή Κονιδάρη, φοιτητή 5ου εξαμήνου με θέμα:

«Η μορφή της ψυχής και το συναίσθημα της ζωής – Η έκφραση των πολιτισμών: το Πως το Τι και το Γιατι»

Θα συνεχίσουμε τον Μάρτιο  με τον Νέστορα Ζογόπουλο, φοιτητή 7ου εξαμήνου, που θα παρουσιάσει τις θέσεις της ανθρωπολόγου Ruth Benedict για την Ιαπωνική κουλτούρα από το βιβλίο της The Chrysanthemum and the Sword.

Ο Κύκλος Αναγνώσεων θα είναι ανοικτός σε όλα τα μέλη και τους φίλους της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΕΔΙΣ!

Κάθε πρόταση για παρουσίαση βιβλίου είναι ευπρόσδεκτη και μπορείτε να την στείλετε στους συντονιστές της Ερευνητικής Ομάδας «Φιλοσοφία, Κουλτούρα και Κοινωνικές Πρακτικές», Κική Λαλαγιάννη (vlalag@go.uop.gr) και Δημήτρη Ροζάκη (dimitrisrozakis@yahoo.gr)