Αναγόρευση του Nicholas Greenwood Onuf σε Επίτιμο Καθηγητή

Onuf

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Florida International University και Fulbright, Επισκέπτης Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Nicholas Greenwood Onuf, αναγορεύτηκε την Τρίτη, 31-5-2016, σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Δημοτικό Θέατρο Κορινθίων.

Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε  ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος, Νικόλαος Τζιφάκης και ακολούθησε η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Καθηγητή από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγητή Παντελή Σκλιά και η περιένδυση με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τον Αναπληρωτή Πρύτανη, Καθηγητή Χρήστο Καρδαρά και τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγητή Αθανάσιο Κατσή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του τιμώμενου με τίτλο «Ethics for a Time of Troubles».

H επιτιμοποίηση του καθηγητή Onuf συνιστά συνέχεια στις δράσεις εξωστρέφειας, ακαδημαϊκής αναβάθμισης  και αναγνώρισης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ως σημαντικό φορέα γνώσης, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σε συνδυασμό με το εμπλουτισμένο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών και τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα και ελκυστικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το Τμήμα αποτελεί πόλο έλξης.

Το πρόγραμμα και η πρόσκληση για την τελετή αναγόρευσης είναι διαθέσιμα εδώ.

Σύντομο βιογραφικό του Nicholas Greenwood Onuf

Ο Nicholas G. Onuf είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Florida International University και Fulbright Scholar στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Γεννήθηκε το 1941 στις ΗΠΑ και σπούδασε στα πανεπιστήμια Johns Hopkins και Yale. Κατά τη διάρκεια της διακεκριμένης ακαδημαϊκής του καριέρας δίδαξε σε διεθνώς καταξιωμένα πανεπιστήμια όπως το Georgetown University, το American University της Washington D.C. και το International University of Florida.

Ο Onuf έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στη μελέτη των Διεθνών Σχέσεων και θεωρείται ως ένας από τους πνευματικούς πατέρες και θεμελιωτές της Κονστρουκτιβιστικής θεώρησης των Διεθνών Σχέσεων. Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι οι Neumann και Wæver (The Future of International Relations: Masters in the Making?, 1997) τον κατατάσσουν στους δώδεκα σημαντικότερους θεωρητικούς των Διεθνών Σχέσεων της εποχής μας, ενώ οι Griffiths, Roach & Solomon (Fifty Key Thinkers in International Relations, 2nd ed, 2009) τον συγκαταλέγουν στους 50 σημαντικότερους σύγχρονους διανοούμενους των Διεθνών Σχέσεων.

Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα βιβλία: World of Our Making (1989), Federal Union, Modern World (with Peter Onuf, 1993); The Republican Legacy in International Thought (1998), Nations, Markets, and War (with Peter Onuf, 2006), International Legal Theory (2008) και Making Sense, Making Worlds (2013).