Κοινές εκδηλώσεις του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔΙΣ) με το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚκΕΠ) της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Από τον Δεκέμβριο 2019 το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων φιλοξενεί την Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής «Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα- Ιταλία- Ισπανία στη δεκαετία του ’80». Παρουσιάζει το αντιπολεμικό κίνημα στον ευρωπαϊκό Νότο, μέσα από μία πολύπλευρη ιστορική αναδρομή. Ανασυνθέτοντας το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, τεκμηριώνει (με αφίσες, φωτογραφίες, εκδόσεις, δημοσιεύματα και άλλα τεκμήρια) τη σημασία της συγκριτικής ανάγνωσης του αντιπολεμικού κινήματος και παρουσιάζει αναλυτικά την επίδρασή του στην κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα των ΠΕΔΙΣ και ΚκΕΠ (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και συμμετέχοντες στις ανοικτές εκδηλώσεις) είχε τη δυνατότητα να παρατηρήσει τα εξαιρετικά επιμελημένα στοιχεία της Έκθεσης.
Στο πλαίσιο της Έκθεσης διοργανώθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τίτλο «Κινήματα πολιτών και Ψυχρός Πόλεμος: Το παράδειγμα της Νότιας Ευρώπης» (Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 στο ΠΕΔΙΣ, Κόρινθος). Αντικείμενο της συζήτησης, στην οποία συμμετείχε πλήθος φοιτητών, καθώς και οι βουλευτές Κορινθίας κκ. Ν. Ταγαράς, Γ. Ψυχογιός και ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Α. Γκιολής, ήταν η σημασία της συγκριτικής προσέγγισης του αντιπολεμικού κινήματος και η επίδρασή του στην κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό, με επίκεντρο στον ύστερο Ψυχρό Πόλεμο.
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συμμετείχαν η κ. Έφη Γαζή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, η κ. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής, και ο κ. Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης. Συμμετείχε επίσης η κ. Ειρήνη Καραμούζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, University of Sheffield. Συντονιστής των κοινών εκδηλώσεων ήταν ο Μάνος Παπάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις για τις κοινές εκδηλώσεις και στο πλαίσιο της συζήτησης:
«Προσβλέπουμε στην περαιτέρω εδραίωση της καλής συνεργασίας του Ιδρύματος και του Τμήματος, η οποία είναι ήδη μακρόχρονη και έχει προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες κοινών δράσεων και συμμετοχής μελών ΔΕΠ και φοιτητών του Τμήματος».
Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Τζιφάκης, Πρόεδρος ΠΕΔΙΣ
«Συνιστά ιδιαίτερη τιμή η συνεργασία του Τμήματος μας με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και το ΠΕΔΙΣ. Το θέμα της έκθεσης συνδέεται άμεσα με τα διεπιστημονικά ενδιαφέροντα των φοιτητών μας, προσφέροντας ερεθίσματα για το ρόλο της ιστορικής μελέτης στην προαγωγή της ειρήνης μεταξύ των λαών που είναι προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της και εντός των κοινωνιών.»
Καθηγητής Δημήτριος Βενιέρης, Πρόεδρος ΚκΕΠ
Το ελληνικό αντιπολεμικό κίνημα ακολούθησε τυπολογίες που απαντούν σε παρόμοια διεθνή φαινόμενα: την αντίδραση κατά του κατεστημένου, την αμφισβήτηση της «πυρηνικής ισορροπίας του τρόμου», την κριτική για τον Πόλεμο στο Βιετνάμ και την εγκατάλειψη της ύφεσης. Παράλληλα, είχε δικά του τοπικά χαρακτηριστικά λόγω της επιρροής της δικτατορίας και του Κυπριακού, που προσέδωσαν στο κίνημα -ή τα διάφορα ομόκεντρα κινήματα- έντονο αντι-αμερικανισμό και πιέσεις για εκδημοκρατισμό.
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΕΔΙΣ Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου
«Τα κινήματα ειρήνης και οι συλλογικές δράσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό δημιούργησαν ένα όραμα για το τέλος του ψυχρού πολέμου. Επίσης, συνέβαλαν στους μετασχηματισμούς της πολιτικής κουλτούρας στον ύστερο 20ο αιώνα. Διασταυρώθηκαν με τα κινήματα νεολαίας, τα φεμινιστικά κινήματα και τα περιβαλλοντικά κινήματα. Στον ευρωπαϊκό νότο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εξέφρασαν και αιτήματα εκδημοκρατισμού και εθνικής ανεξαρτησίας. Η πλούσια Έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής μας έδωσε την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε την αναγκαιότητα της διεκδίκησης της ειρήνης τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.»
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας ΚκΕΠ Έφη Γαζή
«Η επιλογή του Ιδρύματος της Βουλής να επιδιώξει τη συνεργασία και την εξωστρέφεια με την ακαδημαϊκή κοινότητα ωφελεί και εμπλουτίζει σημαντικά την ακαδημαϊκή ζωή του Τμήματος. Τα στοιχεία της εξαιρετικά επιμελημένης Έκθεσης απέσπασαν ευμενέστατα σχόλια από τη φοιτητική κοινότητα.»
Επίκουρος Καθηγητής ΠΕΔΙΣ Μάνος Παπάζογλου
«Στα κράτη της Νότιας Ευρώπης, το αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1980 συνδέθηκε με τις ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες που το ίδιο χρονικό διάστημα λάμβαναν χώρα εκεί. Παράλληλα, επηρεάστηκε από το γενικότερο διεθνές κλίμα της εποχής και την αναζωπύρωση του Ψυχρού Πολέμου».
Επίκουρος Καθηγητής ΠΕΔΙΣ Αντώνης Κλάψης