Ημερίδα: «Αστάθεια και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και οι επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΠΕΔιΣ και το ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ας Μιλήσουμε για την Ασφάλεια», το οποίο υποστηρίζει η Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

 

Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου 2018
ΠΕΔιΣ,  Αριστοτέλους 1 και Λεωφ. Αθηνών, Αίθουσα 1, Κόρινθος

10:30-11:00     Χαιρετισμός: Νικόλαος Τζιφάκης, Πρόεδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΠΕΔιΣ,
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Εναρκτήρια Εισήγηση: Ινώ Αφεντούλη, Στέλεχος Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας ΝΑΤΟ

11:00-12:30     1ο Πάνελ

Συντονιστής: Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής, ΠΕΔιΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

  • Δρ. Ρόζα Βασιλάκη, Ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ,  «Ο Ισλαμιστικός Εξτρεμισμός στο Παγκοσμιοποιημένο Περιβάλλον»
  • Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Σύμβουλος Ερευνητικών Προγραμμάτων ΚΕΜΕΑ, «Εξαναγκαστική Μετανάστευση στην Περιοχή MENA και οι Επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια»
  • Σωτήρης Πετρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, ΠΕΔιΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «Οικονομική Κρίση και Επιδράσεις στη Σταθερότητα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια: Ο Ρόλος της Κίνας»
  • Ευστάθιος Τ. Φακιολάς, Επίκουρος Καθηγητής, ΠΕΔιΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «Ασφάλεια και Στρατηγική στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σήμερα: Ορισμένες Θεωρητικές Σκέψεις και Προβληματισμοί»

12:30-13:00     Διάλειμμα 

13:00-14:30   2ο Πάνελ

Συντονιστής: Ευστάθιος Τ. Φακιολάς, Επίκουρος Καθηγητής, ΠΕΔιΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

  • Αναστάσης Βάλβης, Διδάσκων, ΠΕΔιΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «Κλιματική αλλαγή και Ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη»
  • Μαγδαληνή Δασκαλοπούλου, Υποψήφια Διδάκτωρ, Υπότροφος ΙΚΥ, ΠΕΔιΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Αστάθεια ή Ενδυνάμωση της Eιρηνικότητας στην Νοτιοανατολιτική Περιφέρεια της Ευρώπης: Δυτικά Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή»
  • Μαρίνα Ελευθεριάδου, Διδάσκουσα, ΠΕΔιΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «Η Σύγκρουση στην Υεμένη και οι Περιφερειακές Προεκτάσεις της με Έμφαση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη»
  • Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη, Επιστημονική Συνεργάτης Παν. Θεσσαλίας, Μετά- Διδακτορική Επισκέπτης Ερευνήτρια, ΠΕΔιΣ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου της Ε.Ε. και οι Προοπτικές για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης»