Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην ΕΛΣΤΑΤ


Προπτυχιακοί φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ «Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), την Τρίτη 7 Μαΐου 2019. Στην επίσκεψη συμμετείχαν συνολικά 18 φοιτητές με συνοδό τον Αναπλ. Καθ. Νικήτα-Σπύρο Κουτσούκη.

Εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ, τους επισκέπτες από το ΠΕΔΙΣ υποδέχτηκε ο κ. Θεοχάρης Τσίγκας, που ήταν και ο συντονιστής της επίσκεψης. Συμμετείχαν επίσης οι κ.κ.  Παναγιώτης Βλάχος, Αλέξανδρος Κουράκος, Σωτηρία Σαλάπα και Δήμητρα Αγγελοπούλου. Η επίσκεψη διήρκησε από τις 10πμ έως τις 2 μμ περίπου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό σεμινάριο από τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν η αποστολή και το σημαντικό έργο που επιτελείται στην ΕΛΣΤΑΤ, το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα, το δημογραφικό πρόβλημα, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την οδική ασφάλεια αλλά και την παραπλανητική χρήση της Στατιστικής.

Στο διαδραστικό σκέλος της επίσκεψης οι επισκέπτες-φοιτητές είχαν την ευκαιρία να  χρησιμοποιήσουν φορητούς υπολογιστές που παρείχε επιτόπου η ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να χρησιμοποιήσουν στατιστικά στοιχεία, να διατρέξουν διάφορα infographics και να απαντήσουν σε ένα Quiz αναφορικά με την Eurostat.

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές πρακτικής άσκησης και επαγγελματικής απασχόλησης των φοιτητών και αποφοίτων του τμήματος, ως ερευνητές, σε έρευνες που πραγματοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ στη δράση της. (Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ για «Ιδιώτες συνεργάτες»).

Η φιλοξενία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν εξαιρετική – επιπλέον του σεμιναρίου προσφέρθηκαν επίσης καφές και σάντουιτς στα διαλείμματα αλλά και τσάντα με αναμνηστικά από την επίσκεψη.

Η επίσκεψη στην ΕΛΣΤΑΤ θα επαναληφθεί και στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Για κάθε άλλη πληροφορία σχετικά με την επίσκεψη, μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Κουτσούκη (nkoutsou@uop.gr).

Υπενθυμίζουμε ότι το 2ο Θερινό Σχολείο EuroPolA που θα πραγματοποιηθεί 8-12 Ιουλίου [https://pedis.uop.gr/?event=2ο-θερινό-σχολείο-europola] επικεντρώνεται στη χρήση στοιχείων από τη Εurostat.