Επίσκεψη φοιτητών του ΠΕΔιΣ σε Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εδρεύουν στην Αθήνα.

Οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους των δυο Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου -και εν μέρει τεχνικής φύσεως- εισηγήσεις στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα από εξειδικευμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και να συμμετάσχουν σε ανοιχτές συζητήσεις θέτοντας ερωτήσεις προς τα στελέχη των θεσμών της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων: α) τονίστηκαν κρίσιμες πτυχές της θεσμικής λειτουργίας της Ένωσης, β) αναδείχθηκαν προβληματισμοί που συνδέονται με επιμέρους πεδία δημόσιων πολιτικών, γ) επισημάνθηκαν διλήμματα που αφορούν τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δ) τέθηκαν ζητήματα γύρω από τις μελλοντικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαδικαστικά, οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο διδασκόμενων μαθημάτων του τρέχοντος -χειμερινού- εξαμήνου («Δημόσιες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «Η Δημόσια Διοίκηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση») με υπεύθυνο τον διδάσκοντα του Τμήματος Γ. Οικονόμου. Συνολικά, η ανταπόκριση των φοιτητών/τριών στην πρωτοβουλία αποτιμάται ως πολύ θετική, ενώ η βιωματική εμπειρία της επίσκεψης αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο κατά τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και, ενδεχομένως, σε επιλογές των συμμετεχόντων φοιτητών/τριών μετά την ολοκλήρωσή της.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη: