Επιστολή Προέδρου προς τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες 2020-21

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Θερμά συγχαρητήρια για την εισαγωγή σας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου! Αναμφίβολα, πρόκειται για το επιστέγασμα μιας επίμονης, συστηματικής και δύσκολης προσπάθειας.

Ξεκινάτε τις σπουδές σας σε ένα πανεπιστημιακό Τμήμα με ιδιαίτερα δυναμική πορεία και ευρεία αναγνωσιμότητα τόσο στον ακαδημαϊκό του χώρο του όσο και στην αγορά εργασίας. Το Τμήμα ΠΕΔιΣ χαρακτηρίζεται για την έντονη εξωστρέφειά του (η οποία έχει επιφέρει σημαντικές συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού) και για το διεπιστημονικό και άρτια δομημένο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών. Είμαστε περήφανοι που το Τμήμα μας έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει μια πλούσια επιστημονική δραστηριότητα, να παρέχει υψηλού επιπέδου διδασκαλία (σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Διαδικασίας της Μπολόνια και με τη χρήση νέων τεχνολογιών), να εκπονεί καινοτόμο έρευνα στα πλαίσια διεθνών ανταγωνιστικών προγραμμάτων και να προσφέρει σημαντικές προοπτικές για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.

Σας προσκαλώ να περιηγηθείτε στο διαδικτυακό τόπο του Τμήματός μας και να ενημερωθείτε τόσο για τις διαδικασίες όσο και για το περιεχόμενο των σπουδών σας. Μελετήστε τη Δομή του Προγράμματος Σπουδών και τη Διάρθρωση των μαθημάτων, διαβάστε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, γνωρίστε τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και διατρέξτε τις δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα. Διαπιστώστε την ποιότητα του Τμήματος του οποίου αποτελείτε, πλέον, μέλη, μελετώντας την πολύ θετική Έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος (αποτελούμενη από καθηγητές της αλλοδαπής), η οποία έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό μας τόπο καθώς και την εξίσου θετική Έκθεση Πιστοποίησης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών. Το ΠΕΔιΣ συγκαταλέγεται στα 50 πρώτα Τμήματα ΑΕΙ της χώρας, τον οποίων το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πιστοποιήθηκε επιτυχώς από επιτροπή καθηγητών της αλλοδαπής.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας έχουν επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι υποδομές του Τμήματος ΠΕΔιΣ είναι κατάλληλες ώστε να οργανωθεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία με γνώμονα και προτεραιότητα την ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όσον αφορά την οργάνωση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, το Τμήμα μας έχει αποκομίσει πολυετή εμπειρία μέσα από την οργάνωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και έχει καταφέρει από τον περασμένο Μάρτιο να παρέχει υψηλής ποιότητας διδακτικό έργο που δεν υπολείπεται της δια ζώσης διδασκαλίας.

Τα μέλη του διοικητικού προσωπικού είναι στη διάθεσή σας για την ενημέρωση και την υποστήριξη που θα χρειαστείτε σε αυτή την φάση των εγγραφών και της εισαγωγής σας στο νέο περιβάλλον ενώ αναλυτικές πληροφορίες και ανακοινώσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις μεθόδους διδασκαλίας στο χειμερινό εξάμηνο και για τις διαδικτυακές ενημερώσεις που θα οργανωθούν για τους πρωτοετείς φοιτητές στο πλαίσιο της καθιερωμένης πια «Εβδομάδας Προσαρμογής», τις οποίες σας συνιστώ να παρακολουθήσετε.

Εκ μέρους του συνόλου του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού σας καλωσορίζω στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σας εύχομαι γόνιμες και αποδοτικές σπουδές και, βέβαια, μια ευχάριστη φοιτητική ζωή.

Με εκτίμηση,

Νικόλαος Τζιφάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Πρόεδρος Τμήματος