Πανευρωπαϊκή Δράση «Ημέρες Erasmus 2021»

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την 1η Ιουνίου 2021 ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την πανευρωπαϊκή Δράση «Ημέρες Erasmus 2021» που συντονίζεται από τη Γαλλική Εθνική Μονάδα Erasmus+ και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου 2021.

Η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ για όλους τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης/ΙΚΥ υποστηρίζει και φέτος τους Ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Σχολικής Εκπαίδευσης, Ανώτατης Εκπαίδευσης,  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων  που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον εορτασμό. Στόχος της Εθνικής Μονάδας αποτελεί η ανάδειξη των ελληνικών φορέων και η αποτύπωση των δραστηριοτήτων εορτασμού των ημερών Erasmus που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού.

Η διοργάνωση «Ημέρες Erasmus 2021» παρέχει μία διαδικτυακή πλατφόρμα όπου μπορούν να προβληθούν τα αποτέλεσμα των σχεδίων Erasmus+, είτε αυτά προέκυψαν από σχέδια Κινητικότητας (ΚΑ1), είτε στο πλαίσιο συμπράξεων μεταξύ φορέων από όλη την Ευρώπη (ΚΑ2).

Μπορείτε να καταγράψετε και εσείς τις διαδικτυακές εκδηλώσεις ή μεικτού τύπου δραστηριότητές σας (διά ζώσης και διαδικτυακές) που προγραμματίζετε για τον εορτασμό των «Ημερών Erasmus 2021» στην πλατφόρμα: www.erasmusdays.eu. Ζητούμενο είναι να καταγραφούν οι εμπειρίες των δικαιούχων του Προγράμματος Erasmus+, να διοργανωθούν διαδικτυακές ή /και δια ζώσης εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις εμπνευσμένες από το Erasmus+, διαδικτυακοί διάλογοι, καθώς και να προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό όπως σύντομα βίντεο με μαρτυρίες εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών, μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευομένων, καθώς και ωφελούμενων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικές θεματικές είναι οι εξής: Εrasmus Alumni, ο θεσμός της Μαθητείας, Πολιτισμός & Πολιτιστική Κληρονομιά, Οικολογία/βιωσιμότητα, Οικονομία, Υγεία, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή, κ.α.

Μπορείτε να ανατρέξετε ως πηγή έμπνευσης στον εορτασμό των Ημερών Erasmus 2020, στον οποίο η Ελλάδα συμμετείχε με 165 εκδηλώσεις σε σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς – δικαιούχους του Προγράμματος, από τον Έβρο έως την Κρήτη, εκ των οποίων οι 120 ήταν μεικτού τύπου. Διαδικτυακά σεμινάρια και συναντήσεις, φωτογραφικές εκθέσεις, διαγωνισμοί, παρουσιάσεις με θέμα την οικολογία, την ψηφιακή εκπαίδευση, αλλά και την συμπερίληψη κατέταξαν πανευρωπαϊκά την Ελλάδα στη δεκάδα των χωρών με τις περισσότερες συμμετοχές και διάδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι «Ημέρες Erasmus 2020» γιορτάστηκαν σε 84 χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. με σκοπό να αναδειχτούν όλα όσα προσφέρει το πρόγραμμα Erasmus+ στους πολίτες. Συνολικά, 5.024 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παγκόσμια κατά το τριήμερο της δράσης, συνδυάζοντας τη φυσική με τη διαδικτυακή παρουσία (μικτού τύπου) λόγω της πανδημίας COVID-19. Εστίαση επίσης δόθηκε και στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκπαίδευση ενηλίκων Epale, καθώς φέτος το 2020 γιόρτασε τα πέντε έτη λειτουργίας της.

Για περισσότερες ιδέες αναφορικά με τις δραστηριότητες που μπορείτε να υλοποιήσετε κατά το τριήμερο των εορτασμών των ημερών Erasmus 2021, παρακαλούμε περιηγηθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Δράσης https://www.erasmusdays.eu/. Παρακαλείσθε να χρησιμοποιείτε το hashtag #ErasmusDays2021 στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και σε κάθε προβολή των δραστηριοτήτων σας.