Επιστολή Προέδρου στους πρωτοετείς φοιτητές

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Θερμά συγχαρητήρια για την εισαγωγή σας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου! Αναμφίβολα, πρόκειται για το επιστέγασμα μιας επίμονης, συστηματικής και δύσκολης προσπάθειας.

Ξεκινάτε τις σπουδές σας σε ένα πανεπιστημιακό Τμήμα με ιδιαίτερα δυναμική πορεία και ευρεία αναγνωσιμότητα τόσο στον ακαδημαϊκό του χώρο του όσο και στην αγορά εργασίας. Το Τμήμα ΠΕΔιΣ χαρακτηρίζεται από την έντονη εξωστρέφειά του (η οποία έχει επιφέρει σημαντικές συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού) και για το διεπιστημονικό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών. Είμαστε περήφανοι που το Τμήμα μας έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει μια πλούσια επιστημονική δραστηριότητα, να παρέχει υψηλού επιπέδου διδασκαλία (σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Διαδικασίας της Μπολόνια και με τη χρήση νέων τεχνολογιών), να εκπονεί καινοτόμο έρευνα στα πλαίσια διεθνών ανταγωνιστικών προγραμμάτων και να προσφέρει σημαντικές προοπτικές για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.

Σας προσκαλώ να περιηγηθείτε στο διαδικτυακό τόπο του Τμήματός μας και να ενημερωθείτε τόσο για τις διαδικασίες όσο και για το περιεχόμενο των σπουδών σας. Μελετήστε τη Δομή του Προγράμματος Σπουδών και τη διάρθρωση των μαθημάτων, διαβάστε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, γνωρίστε τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και διατρέξτε τις δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα. Διαπιστώστε την ποιότητα του Τμήματος του οποίου αποτελείτε, πλέον, μέλη, μελετώντας την πολύ θετική Έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος (αποτελούμενη από καθηγητές της αλλοδαπής), η οποία έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό μας τόπο καθώς και την εξίσου θετική Έκθεση Πιστοποίησης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών. Το ΠΕΔιΣ συγκαταλέγεται στα 50 πρώτα Τμήματα ΑΕΙ της χώρας, τον οποίων το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πιστοποιήθηκε επιτυχώς από επιτροπή καθηγητών της αλλοδαπής.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας έχουν επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητά μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι υποδομές του Τμήματος ΠΕΔιΣ είναι κατάλληλες ώστε να οργανωθεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία με γνώμονα και προτεραιότητα την ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τα μέλη του διοικητικού προσωπικού – στη Γραμματεία, το Εργαστήριο Η/Υ και τη Βιβλιοθήκη – είναι στη διάθεσή σας για την ενημέρωση και την υποστήριξη που θα χρειαστείτε σε αυτή την φάση των εγγραφών και της εισαγωγής σας στο νέο περιβάλλον, ενώ αναλυτικές πληροφορίες και ανακοινώσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα και τα social media του Τμήματος.

Σύντομα θα οργανωθούν ενημερώσεις για τους πρωτοετείς φοιτητές στο πλαίσιο της καθιερωμένης πια «Εβδομάδας Προσαρμογής», τις οποίες σας συνιστώ να παρακολουθήσετε.

Θέλω να σας ενθαρρύνω να γνωριστείτε μεταξύ σας, να μοιραστείτε τις εμπειρίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες σας, να κάνετε παρέα, να συγκροτήσετε σταδιακά μια φοιτητική κοινότητα. Η σχέση με τους καθηγητές σας είναι πολύ λιγότερο ιεραρχική απ’ ό,τι στο Λύκειο. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μαζί σας. Αλλά θέλουμε και υπευθυνότητα από εσάς, υπευθυνότητα η οποία είναι ακόμη πιο κρίσιμης σημασίας σήμερα, λόγω της πανδημίας. Το προσωπικό των πανεπιστημίων έχει στη συντριπτική του πλειοψηφία εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και ενθαρρύνουμε τους φοιτητές μας να κάνουν το ίδιο – τα ποσοστά εμβολιασμού του προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος είναι ήδη πολύ υψηλά (στο προσωπικό είναι πάνω από 95% και στους φοιτητές πάνω από 75%). Οφείλω να τονίσω ότι θα τηρήσουμε υγειονομικά πρωτόκολλα με αυστηρότητα και οποιαδήποτε παραβίασή τους θα επιφέρει κυρώσεις. Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω να τηρείτε απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Τμήματος σχετικά με την είσοδο σ’ αυτό, τη διάρκεια παραμονής και τη χρήση των χώρων του.

Στην τελευταία ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης», η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε:

«Η περίοδος της νεότητας είναι – υπό κανονικές συνθήκες – η εποχή των ανακαλύψεων. Είναι η περίοδος για να αποκτήσει κάποιος νέες εμπειρίες. Να κάνει φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή. Να ανακαλύψει τον δικό του δρόμο. Τι ζητήσαμε όμως εμείς από τους σημερινούς νέους ; Να τηρήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις, να μείνουν κλεισμένοι και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου τους από το σπίτι. Και αυτό για πάνω από έναν χρόνο (…) Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε το 2022 να ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Ένα έτος αφιερωμένο στη στήριξη και ανάδειξη των νέων, που αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους»

Οι ευκαιρίες λοιπόν είναι μπροστά σας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να τις ανακαλύψετε.  Εκ μέρους του συνόλου του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού σας καλωσορίζω στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σας εύχομαι γόνιμες και αποδοτικές σπουδές και, βέβαια, μια ευχάριστη φοιτητική ζωή.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Αστέρης Χουλιάρας
Πρόεδρος Τμήματος