«Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Ο επαναστάτης, ο μύθος, ο πατέρας»

(Πηγή φωτογραφίας: https://www.sangiovannirotondonet.it/que-pasa-en-cuba-incontro-con-aleida-guevara/)

Η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, παιδίατρος και ακτιβίστρια, επισκέφτηκε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων (9 Οκτωβρίου 1967) από τη δολοφονία του πατέρα της. Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Τμήματος έδωσε ομιλία με αντικείμενο την πολιτική σκέψη και δράση του πατέρα της.

Ξεχώρισε ως παρακαταθήκη του την ανιδιοτελή προσφορά, ιδίως προς τους ασθενέστερους και τους κατατρεγμένους ως κάτι που κάθε άνθρωπος που νοιάζεται και αγαπά τους άλλους ανθρώπους έχει νόημα να πράττει όπως μπορεί. Ανέδειξε τη σημασία που απέδιδε ο Τσε στην εθελοντική εργασία και τη συνέδεσε με τις αξίες της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης πέρα από διαχωρισμούς εθνικούς, κοινωνικούς ή άλλους. Μίλησε ακόμη για το νόημα που εξακολουθεί να έχει η εξέγερση και η επανάσταση ενάντια σε κάθε αδικία και εκμετάλλευση. Άσκησε κριτική σε μεγάλες δυνάμεις που ευθύνονται για πολλά από τα δεινά του σύγχρονου κόσμου και αναφέρθηκε στην Κούβα καθώς και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ως περιπτώσεις που οι λαοί τους αγωνίζονται για τα δίκαιά τους υπό αντίξοες συνθήκες.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό στο οποίο, εκτός από πλήθος φοιτητών και φοιτητριών και καθηγητές του Πανεπιστημίου, περιλαμβάνονταν και πολίτες της Κορινθίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Aramis Fuente Hernández. Με το πέρας της ακολούθησε μικρή δεξίωση προς τιμήν της ομιλήτριας και της συνοδείας της. 

(Η Αλέιδα Γκεβάρα εργάζεται ως παιδίατρος σε νοσοκομείο της Αβάνας, ενώ έχει προσφέρει ιατρικό έργο σε διάφορες χώρες. Επιπλέον αναπτύσσει δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαγραφής του χρέους των αναπτυσσόμενων κρατών).

Η εκδήλωση μεταδόθηκε μέσω youtube σε απευθείας ροή (live stream).

(Αρχική δημοσίευση: 4/10/22)