Επιστολή Προέδρου Τμήματος προς πρωτοετείς φοιτητές/τριες 2023-2024

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Θερμά συγχαρητήρια για την εισαγωγή σας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου! Αναμφίβολα, πρόκειται για το επιστέγασμα μιας επίμονης, συστηματικής και δύσκολης προσπάθειας.

Ξεκινάτε τις σπουδές σας σε ένα πανεπιστημιακό Τμήμα με ιδιαίτερα δυναμική πορεία και ευρεία αναγνωσιμότητα τόσο στον ακαδημαϊκό του χώρο όσο και στην αγορά εργασίας. Το Τμήμα χαρακτηρίζεται από την έντονη εξωστρέφειά του (η οποία έχει επιφέρει σημαντικές συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού), το διεπιστημονικό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών και την πλούσια και διεθνώς αναγνωρισμένη ερευνητική δραστηριότητα. Είμαστε περήφανοι που το Τμήμα μας έχει καταφέρει να προσφέρει υψηλού επιπέδου διδασκαλία (σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Διαδικασίας της Μπολόνια και με τη χρήση νέων τεχνολογιών), να εκπονεί καινοτόμο έρευνα στα πλαίσια διεθνών ανταγωνιστικών προγραμμάτων και να προσφέρει σημαντικές προοπτικές για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.

Σας προσκαλώ να περιηγηθείτε στο διαδικτυακό τόπο του Τμήματός μας και να ενημερωθείτε τόσο για τις διαδικασίες όσο και για το περιεχόμενο των σπουδών σας. Μελετήστε τη Δομή του Προγράμματος Σπουδών και τη διάρθρωση των μαθημάτων, διαβάστε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, γνωρίστε τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και διατρέξτε τις δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα. Διαπιστώστε την ποιότητα του Τμήματος του οποίου αποτελείτε, πλέον, μέλη, μελετώντας την πολύ θετική Έκθεση που συνέταξε η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος (αποτελούμενη από καθηγητές της αλλοδαπής), η οποία έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό μας τόπο καθώς και την εξίσου θετική Έκθεση Πιστοποίησης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών. Το ΠΕΔιΣ συγκαταλέγεται στα 50 πρώτα Τμήματα ΑΕΙ της χώρας, των οποίων το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πιστοποιήθηκε επιτυχώς και με πολύ θετικά σχόλια από επιτροπή καθηγητών της αλλοδαπής.

Τα μέλη του διοικητικού προσωπικού – στη Γραμματεία, το Εργαστήριο Η/Υ και τη Βιβλιοθήκη – είναι στη διάθεσή σας για την ενημέρωση και την υποστήριξη που θα χρειαστείτε σε αυτή την φάση των εγγραφών και της εισαγωγής σας στο νέο περιβάλλον, ενώ αναλυτικές πληροφορίες και ανακοινώσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα και τα social media του Τμήματος.

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και το πρόγραμμα των ενημερώσεων που θα οργανωθούν για τους πρωτοετείς φοιτητές στο πλαίσιο της καθιερωμένης πια «Εβδομάδας Προσαρμογής», τις οποίες σας συνιστώ να παρακολουθήσετε.

Θέλω να σας ενθαρρύνω να γνωριστείτε μεταξύ σας, να μοιραστείτε τις εμπειρίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες σας, να κάνετε παρέα, να συγκροτήσετε σταδιακά μια φοιτητική κοινότητα. Η σχέση με τους καθηγητές σας είναι πολύ λιγότερο ιεραρχική απ’ ό,τι στο Λύκειο. Είμαστε εδώ για να γνωριστούμε, να σας ακούσουμε και να συζητήσουμε μαζί σας.

To 2023 έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων». Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους πολίτες και την οικονομία της Ένωσης.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε:

«Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην επαγγελματική κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Χρειαζόμαστε καλύτερη συνεργασία με τις επιχειρήσεις, καθώς αυτές γνωρίζουν καλύτερα τι χρειάζονται. Και πρέπει να συνταιριάξουμε τις ανάγκες αυτές με τις προσδοκίες των πολιτών».

Εμείς στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων έχουμε επενδύσει πολύ στις ψηφιακές δεξιότητες και στη διασύνδεση του Τμήματος με την αγορά εργασίας (Συμφωνίες Erasmus+, Πρακτική Άσκηση, Εκδηλώσεις κλπ.). Έχουμε εμπλουτίσει το Πρόγραμμα Σπουδών, τη διδασκαλία των μαθημάτων και την αξιολόγηση των φοιτητών με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων, προετοιμάζοντας τους/ις αποφοίτους μας για επαγγελματική καταξίωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ευκαιρίες λοιπόν είναι μπροστά σας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να τις ανακαλύψετε.  Εκ μέρους του συνόλου του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού σας καλωσορίζω στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σας εύχομαι γόνιμες και αποδοτικές σπουδές και, βέβαια, μια ευχάριστη φοιτητική ζωή.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Αστέρης Χουλιάρας
Πρόεδρος Τμήματος