Συνέδριο “Η Ευρώπη μπροστά στο BREXIT: Κίνδυνος ή πρόκληση”

Την 9 Μαρτίου 2017 διεξήχθη στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις του ΕΒΕΑ, το οποίο ευγενικά παραχώρησε την αίθουσα του 6ου ορόφου του κτιρίου του, Συνέδριο με θέμα «Η Ευρώπη μπροστά στο BREXIT: Κίνδυνος ή πρόκληση» με συνδιοργανωτές το Τμήμα ΠΕΔΙΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και το Ίδρυμα Κρίσπη.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών ήταν πολυποίκιλτα. Το Συνέδριο χωρίστηκε σε τρεις συνεδρίες.

Στην πρώτη συνεδρία εξετάστηκαν η διαδικασία και οι συνέπειες αποχώρησης κράτους μέλους από την ΕΕ κατά το άρθρο 50 ΣΕΕ και η εφαρμογή του στην περίπτωση του ΗΒ, το ζήτημα της ανακλησιμότητας της απόφασης του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ σε περίπτωση που στην χώρα αυτή επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις, η διαδικασία της απόφασης αποχώρησης από την ΕΕ σύμφωνα με το Βρετανικό Συνταγματικό Δίκαιο, αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit στην ελεύθερη αγορά.

Η ιστορική αναδρομή στις δύσκολες σχέσεις μεταξύ ΗΒ και ΕΕ, οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit στην ΕΕ και το ΗΒ, οι επιπτώσεις στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ενόψει της προοπτικής ομοσπονδοποίησής της, καθώς και συνέπειες του Brexit στις διατλαντικές σχέσεις ύστερα και από την εκλογή Trump στην Προεδρία την ΗΠΑ απασχόλησαν την δεύτερη συνεδρία.

Τέλος, στην τρίτη συνεδρία ακούστηκαν και οι θέσεις των πολιτικών μέσα από έγκριτα στελέχη των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων και αναδείχθηκε η οπτική τους κατά την εξέταση των συνεπειών του Brexit στην χώρα μας.

Το Συνέδριο αποτέλεσε άλλο ένα επιτυχημένο βήμα στην πορεία του ΠΕΔΙΣ προς την εξωστρέφεια και την επιστημονική δράση σε υψηλό επίπεδο.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι την Πανεπιστημιακής κοινότητας, της πολιτικής, της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας, της οικονομίας, της δημοσιογραφίας κ.α. ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Πρύτανής του κ. Κ. Μασσέλος.

Από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συμμετείχαν ως ομιλητές ο Καθηγητής κ. Π. Λιαργκόβας και οι Επίκουροι Καθηγητές κ.κ. Β. Πεσμαζόγλου και Χ. Τσιλιώτης, ενώ ο κ. Τσιλιώτης ήταν και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Τέλος, δεν θα πρέπει να μην τονισθεί η συμμετοχή πολυάριθμων φοιτητών του Τμήματος ΠΕΔΙΣ, οι οποίοι με την παρουσία τους συνέβαλαν και αυτοί στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: