Διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήρι “Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη ιστορία” (Κόρινθος, 26&27/3/2018)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαρτίου 2018 στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το Διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήρι με τίτλο «Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία», στο οποίο δίδαξε ο σκηνοθέτης κινηματογράφου Βασίλης Λουλές.

Το Εργαστήρι συνδιοργανώθηκε -χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες φοιτητές- από τα δύο Τμήματα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών που εδρεύει στην Κόρινθο υπό την εποπτεία της Αναπλ. Καθηγήτριας Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνας Ε. Μπότσιου και με τη συνδρομή της Αναπλ. Καθηγήτριας Ιστορίας του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Έφης Γαζή.

Στο Εργαστήρι έλαβαν μέρος 20 φοιτητές και φοιτήτριες από τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα της Σχολής και παρέλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης για την ενεργό συμμετοχή τους. Προβλήθηκαν ταινίες του σκηνοθέτη και άλλων δημιουργών, εξηγήθηκαν οι διαφορετικές τεχνικές κινηματογραφικής αφήγησης και παρουσιάστηκαν ιστορικά θέματα από την σκοπιά επιστημόνων ιστορικών, προφορικών μαρτυριών, αρχειακών κειμένων, κινηματογραφικών επικαίρων και ιδιωτικών κινηματογραφήσεων. Μετά από οκτώ πλούσιες ώρες θεωρητικών αναλύσεων και πρακτικών εφαρμογών, οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να επιλέγουν  τα κατάλληλα είδη κινηματογράφησης για διαφορετικές αφηγήσεις, όπως και, αντίστροφα, να διαλέγουν τους τρόπους που ενδείκνυνται για να ζωντανεύουν γραπτές πηγές ή να πείθουν αυτόπτες μάρτυρες να διηγηθούν την ιστορία τους ανάλογα με το θέμα και την συναισθηματική τους εγγύτητα στα γεγονότα. Το Εργαστήρι πέτυχε να αναδείξει το ιστορικό ντοκυμαντέρ σαν εναλλακτικό και ραγδαία αναπτυσσόμενο είδος έρευνας και επαγγελματικής ενασχόλησης στην Ελλάδα και διεθνώς. Σαν συνδυασμό τέχνης και επιστήμης που προσφέρει χρήσιμα εργαλεία δουλειάς σε ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες, διεθνολόγους, εκπαιδευτικούς, κοινωνιολόγους και, γενικά, όσους κατανοούν την αφηγηματική δύναμη του κινηματογράφου σαν lingua franca στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: