Τμήμα

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων – ΠΕΔιΣ

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 118/2003 (ΦΕΚ 102, τεύχος Α’) και ανήκει στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών που εδρεύει στην Κόρινθο. Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών πραγματοποιήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008. Σκοπός του Τμήματος είναι η άρτια επιστημονική κατάρτιση των φοιτητών του στα αντικείμενα της Πολιτικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων, της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ιστορίας, της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και των Νέων Τεχνολογιών. Το πρόγραμμα σπουδών επιδιώκει τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

Υποδομές

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στεγάζεται σε δύο σύγχρονα κτήρια στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου. Το κεντρικό κτήριο -στη διασταύρρωση Αριστοτέλους 1 και Λεωφ. Αθηνών στην Κόρινθο- διαθέτει πέντε αίθουσες διδασκαλίας με σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, Βιβλιοθήκη με ευρύχωρο αναγνωστήριο και μία πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα με σύγχρονους Η/Υ. Δίπλα στο κεντρικό κτήριο βρίσκονται τα γραφεία των μελών ΔΕΠ και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο

Στο Τμήμα λειτουργεί αυτόνομη εξειδικευμένη Βιβλιοθήκη που ακολουθεί διεθνή πρότυπα ενώ χρησιμοποιεί, για τη λειτουργία της και για τον ηλεκτρονικό δανεισμό των βιβλίων της, σύγχρονα συστήματα ραδιοσυχνοτήτων.

Επίσης, μέσα από την Κοινοπραξία Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-link) παρέχει πρόσβαση σε πλήρη άρθρα ηλεκτρονικών διεθνών περιοδικών.Η Βιβλιοθήκη διαθέτει για δανεισμό στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, μεγάλη ποικιλία ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων βιβλίων καθώς και πλήθος επιστημονικών περιοδικών.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα της Βιβλιοθήκης του τμήματος.

Αίθουσα Η/Υ και Υπηρεσίες Δικτύου Πληροφορικής

Όλοι οι φοιτητές του τμήματος έχουν πρόσβαση σε σύγχρονο εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο ενισχύει τόσο το εκπαιδευτικό, όσο και το ερευνητικό έργο του Τμήματος. Οι υπολογιστές είναι προσβάσιμοι από τους φοιτητές του τμήματος καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι σταθμοί εργασίας είναι εφοδιασμένοι με σύγχρονο λογισμικό με ένα εύρος εφαρμογών που καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, αλλά και των ερευνητών που φιλοξενούνται στο τμήμα.

Διδάσκοντες, ερευνητές και φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων έχουν πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχονται σε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας μέσω του Υπουργείου Παιδείας ή του Παν/μίου:

  • Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (email)
  • Φιλοξενία ατομικής ιστοσελίδας
  • Ηλεκτρονική Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συγγραμμάτων (Εύδοξος)
  • Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας («Πάσο»)
  • Υπηρεσίες Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (eclass)
  • Online Αποθήκευση αρχείων – Pithos (50GB)
  • Υπηρεσίες Σύγχρονης Τηλεκπαίδευσης / Τηλεδιασκέψεων

Εξωστρέφεια και Διασύνδεση στα Προγράμματα Σπουδών

Το ΠΕΔιΣ επιδιώκει να είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας, αφουγκραζόμενο όμως και την αγορά εργασίας.  Το ΠΕΔιΣ αναπτύσσει διαρκώς και με ζήλο, συνεργασίες σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς του, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Διεθνείς Συνεργασίες στις Μεταπτυχιακές Σπουδές

Στο ΠΕΔιΣ από το 2013-2014 λειτουργούν δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με έντονη διεθνή διάσταση.

Το ΠΜΣ στην “Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία” είναι κοινό μεταπτυχιακό με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου (Κύπρος) και είναι πρωτοπόρο στο είδος του.

Το ΠΜΣ στις “Μεσογειακές Σπουδές” γίνεται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Μπολόνια (Ιταλία), Τύνιδας (Τυνησία), Inalco (Γαλλία), Νεάπολις Πάφου (Κύπρος)

Περισσότερα για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΠΕΔιΣ.

Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης

H δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και εφαρμογής της πανεπιστημιακής γνώσης συνιστούν σημαντικό εφόδια για την ένταξη των φοιτητών και των φοιτητριών μας στην αγορά εργασίας. Για το σκοπό αυτό το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων αξιοποιεί το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης και έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλέγμα συνεργασιών με αξιόπιστους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της αγοράς στους οποίους πραγματοποιείται η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών μας, ως μέρος του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος.

Περισσότερα για το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης στο ΠΕΔιΣ.

Πρόγραμμα Ανταλλαγής Φοιτητών Erasmus

Η εξωστρέφεια, οι συνέργειες με άλλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, η απόκτηση εμπειριών και γνώσης, η επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές κοινωνίες συνιστούν προτεραιότητες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται οι δυνατότητες που παρέχονται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS έχει αναπτυχθεί ένα σημαντικό δίκτυο ανταλλαγών φοιτητών και διδακτικού προσωπικού με αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Περισσότερα για το Πρόγραμμα ERASMUS στο ΠΕΔιΣ.