«Το Πολιτικό Φαινόμενο σε Μετάβαση: Προκλήσεις για τη Δημοκρατία, το Κράτος και την Κοινωνία»
Λουτράκι, 13 – 15 Δεκεμβρίου 2019
Club Hotel Casino Loutraki
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Τμήματος, διοργανώνει το 4ο τακτικό συνέδριο με αντικείμενο «Το Πολιτικό Φαινόμενο σε Μετάβαση: Προκλήσεις για τη Δημοκρατία, το Κράτος και την Κοινωνία».
Το πολιτικό φαινόμενο υπόκειται σε νέες προκλήσεις και μεταλλαγές. Είναι σε εξέλιξη ήδη από δεκαετίες η μεταβολή των στάσεων των πολιτών, η σχέση τους με παραδοσιακά κόμματα και ιδεολογίες, οι προσδοκίες τους από την πολιτική εν γένει. Σε όλα ανεξαιρέτως τα κομματικά συστήματα νέα κόμματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με νέα αιτήματα και στυλ ηγεσίας. Η σχέση δημοκρατικής αντιπροσώπευσης διέρχεται περιοδικές κρίσεις λόγω είτε μειωμένης εμπιστοσύνης των πολιτών, είτε δημαγωγικών επιθέσεων. Ταυτόχρονα, οι ραγδαίες εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας ασκούν σημαντική επίδραση στην πολιτική επικοινωνία και την εκλογική κινητοποίηση. Αναλόγως ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, καθώς και στα ζητήματα ασφαλείας και διεθνών σχέσεων τα οποία απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος κατά το οποίο θα καταγραφούν οι τάσεις των εκλογικών σωμάτων στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι παραπάνω σύνθετες και σε κάποιο βαθμό πρωτόγνωρες εξελίξεις αναδεικνύονται και μελετώνται στη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι σύνθετες αλληλεπιδράσεις οι οποίες προκύπτουν μεταξύ πολιτικής, οικονομίας και κοινωνίας και τα νέα δεδομένα τα οποία προκύπτουν για την εμβάθυνση της δημοκρατίας.
Τα παραπάνω σύνθετα και επίκαιρα ζητήματα θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, ερευνητές από τα πεδία της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων. Οι εισηγήσεις τους εντάσσονται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
- Η Δημοκρατία και οι Εχθροί της
- Πολιτική και Εκλογές στην Ευρώπη
- Κοινωνικά κινήματα: Αμφισβήτηση, Διεκδίκηση, Σύγκρουση
- Πολιτική Βία και Τρομοκρατία
- Το Ελληνικό Κομματικό Σύστημα σε Ανασύνθεση
- Συνταγματική Αναθεώρηση
- Σύγχρονα Κοινωνικά Ζητήματα: Συγκρούσεις, Συνθέσεις, Προοπτικές
- Αγορές Εργασίας και η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση
- Κοινωνίες και Κράτη στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
- Ευρωπαϊκή Ένωση και Ολοκλήρωση: Επιτάχυνση ή Στασιμότητα της Υπερεθνικής Διακυβέρνησης της ΟΝΕ, της Άμυνας και της Ασφάλειας;
- Σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ πριν και μετά τις Ευρωεκλογές του 2019
- Κρατικοί και Μη-Κρατικοί Δρώντες στην Παγκόσμια Κοινωνία: Στοιχεία Συνέχειας και Αλλαγής
- Μεταμορφώσεις της Κυριαρχίας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
- Διαχείριση Κρίσεων και Επίλυση Συγκρούσεων στη Διεθνή Πολιτική: Πολιτικές και Στρατηγικές
- Παραδοσιακές και Σύγχρονες Μορφές Ισχύος στο Διεθνές Σύστημα
- Οι Στρατηγικές Επιλογές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν με την αναγόρευση της διακεκριμένης Καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης της Scuola Normale Superiore της Φλωρεντίας, Donatella della Porta, σε Επίτιμη Διδάκτορα, η οποία ακολούθως θα δώσει διάλεξη με θέμα «A momentous approach to social movement studies» και θα προεδρεύσει στην εναρκτήρια Ειδική Συνεδρία Κοινωνικών Κινημάτων του Συνεδρίου.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη.
Το συνέδριο δεν έχει τέλη εγγραφής.
Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.
Για την αίτηση παρακολούθησης πατήστε εδώ.
Για την Ιστοσελίδα συνεδρίου πατήστε εδώ.
Για χρηστικές πληροφορίες Συνεδρίου πατήστε εδώ.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Με την υποστήριξη:
και των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων
Χορηγοί
Χορηγοί Επικοινωνίας